Wat is verzorgend wassen?
Bij ziekte, bedlegerigheid of een beperking kan de dagelijkse verzorging van een dierbare veel tijd en energie kosten. Verzorgend wassen zonder water is een goed alternatief voor wassen of onder de douche gaan. Deze manier van wassen maakt de persoonlijke verzorging comfortabeler, is minder belastend en helpt tijd besparen voor mantelzorgers en andere zorgverleners.
Verzorgend wassen betekent dat je het lichaam een wasbeurt geeft zonder water en zeep. Je gebruikt hiervoor zachte kant-en-klare wasdoekjes of wegwerp washandjes die een reinigende en huidverzorgende lotion bevatten. Afspoelen of het lichaam nadrogen met een handdoek is niet nodig. Je kunt degene die je verzorgt dus gewoon wassen op bed en in sommige gevallen kan de zorgontvanger het wassen (deels) zelf doen.
Wat zijn de voordelen van verzorgend wassen?
1. Het kost minder tijd
Bij verzorgend wassen is de reiniging en verzorging gecombineerd in één handeling. Je wast elk lichaamsdeel apart met een washandje of wasdoekje, waardoor afspoelen of afdrogen niet meer hoeft. Ook is het niet meer nodig om het lichaam na het wassen in te smeren met een huidverzorgingsproduct, omdat op het doekje of washandje al een lotion met verzorgende werking zit. Zo kun je dus tijd besparen bij het dagelijks wassen.
2. Het is beter voor de (kwetsbare) huid
Verzorgend wassen is extra huidvriendelijk doordat het lichaam niet in contact komt met water en zeep. In plaats daarvan gebruik je wasdoekjes of washandjes waarmee je het lichaam een milde wasbeurt geeft en tegelijkertijd verzorgt. De Swash wasproducten zijn geschikt voor alle huidtypes, ook voor de (extreem) gevoelige huid.
Voor het wassen van de intieme zone kun je Swash Perineum Wipes gebruiken. Dit zijn speciale wasdoekjes waarmee je huidbeschadiging door urine en ontlasting bij incontinentie tegengaat. De doekjes bieden ook bescherming tegen decubitus (doorligwonden), omdat ze een beschermend laagje over de huid heen leggen.
De Perineum Plus Wipes bieden nog een extra functie. Deze wasdoekjes zijn geschikt voor de intieme zone en kwetsbare huid en dragen ook bij aan het herstel van de huid.
3. Het is hygiënischer
Bij wassen zonder water gebruik je voor het wassen van de verschillende lichaamsdelen steeds een nieuw washandje of wasdoekje. Na gebruik gooi je het direct weg voor een optimale hygiëne. Hierdoor is de kans op kruisbesmetting een stuk kleiner dan bij wassen met water en zeep.
Bij de traditionele manier van wassen gebruiken zorgverleners vaak één of twee waskommen en twee washandjes voor het hele lichaam, waardoor vuil en infecties zich sneller kunnen verspreiden. Daarnaast moet je de kommen steeds goed reinigen na gebruik om te voorkomen dat zeepresten en vuil – een broedplaats voor bacteriën – achterblijven. Bij verzorgend wassen hoef je je hier geen zorgen over te maken als je het doekje na gebruik direct weggooit.
4. Het is comfortabeler
Wassen op de traditionele manier, dus met water en zeep, kan voor iemand die erg ziek of beperkt is vermoeiend of pijnlijk zijn. Verzorgend wassen is sneller gebeurd en daarnaast hoeft degene die zorg krijgt minder vaak gedraaid te worden tijdens het wassen. Daardoor is een lichaamswassing minder pijnlijk en prettiger.
5. Het is fysiek minder belastend
Tijdens het wassen staan mantelzorgers en andere zorgverleners vaak voorover gebogen, waardoor pijnklachten aan de schouders, nek en rug kunnen ontstaan. Als je waskommen gebruikt om iemand te wassen aan het bed moet je steeds met een volle waskom en andere verzorgingsmaterialen heen en weer lopen. Dit kan fysiek zwaar zijn. Verzorgend wassen neemt minder tijd in beslag en vermindert de fysieke belasting bij zorgverleners.
Comfortabeler wassen in minder tijd
Omdat verzorgend wassen minder tijd in beslag neemt en fysiek minder zwaar is, wordt het ook steeds vaker toegepast bij zorginstellingen en in de thuiszorg. Voorheen gebruikten zorgverleners bij het wassen een waskom, water, zeep, washandjes, handdoeken en eventueel nog een verzorgende crème. Bij verzorgend wassen zijn al deze hulpmiddelen vervangen door washandjes of wasdoekjes die je na gebruik meteen weggooit. Dat maakt persoonlijke verzorging een stuk aangenamer, zowel voor de zorgontvanger als de zorgverlener.
Bij CareBoxCompany vind je ook producten voor verzorgend wassen:
Hoeveel Swash wasdoekjes of washandjes gebruik je per wasbeurt?
De Swash producten voor wassen zonder water, zoals de Bathing Wipes en Perineum Wipes, bestaan uit verpakkingen van 8 wasdoekjes of washandjes. Maar hoeveel doekjes heb je nu precies nodig per wasbeurt?
Op de verpakking staat het advies om voor elk lichaamsdeel een apart wasdoekje of washandje te gebruiken. Dat betekent dat je voor één wasbeurt een verpakking van 8 doekjes of washandjes nodig hebt. Wij hebben aan (thuiszorg)verpleegkundigen gevraagd hoe zij deze producten in de praktijk gebruiken en zij gaven aan dat 4 washandjes of doekjes ook al voldoende kunnen zijn.
Hoeveel wasdoekjes of washandjes je nodig hebt per wasbeurt is dus heel persoonlijk. Daardoor kan het zo zijn dat je in sommige gevallen langer vooruit kunt met een pakje dan op de verpakking vermeld wordt. Let er wel even op dat ieder pakketje persoonsgebonden is. Sluit de verpakking goed af en gebruik de doekjes of washandjes niet langer dan 48 uur na opening in verband met de houdbaarheid.
Heb je vragen of wil je een persoonlijk advies? Dan kun je altijd contact opnemen met ons klantenservice-team.